Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dóibh. Do bhíodar ag imeacht ortha, tháinig fear an tighe isteach. Do bheannaig sé dóibh. Dubhairt an Mhaighdean Glórmhar leis an bhfear gur iarr sí lóístín ar mhnaoi an tighe agus gur eitigh sÍ iad. Dúbhairt fear an tighe go ndéanfadh an lÍon a bhÍ ar thaobh an tighe leabaidh dóibh. Dubhairt an Mhaighdean Glórmhar go ndéanfadh. Nuair a itheadar an suipéar chúadar a chodladh. Amach san oidhche tháinig teinneas ar fear an tighe. D'éirigh bean an tighe. BhÍ sÍ ag déanamh gach aon nÍ a fhéadfadh sÍ. Dubhairt fear an tighe glaodhach ar na cómharsanaibh. Do ghlaoidh sÍ ar an Mhaighdean Glórmharan chun aire do thabhairt dó an fhaid a bheadh sÍ amuigh. D'Íiarr an Mhaighdean Glórmhar don leanbh Íosa, an bhféadfadh sé aon nÍ a dhéanamh dó. Dubhairt an leanbh Íosa go bhféadfadh. Dubhairt sé le na mháthair na focail a déarfaidh sé iad ar rádh 'na dhiaidh agus siad so na focail. Fear caoin ag bean borb, cliathán CrÍost 'na luighe sa gcolann, beárnuigh Mhuire agus a Mhic leis a greinn. Ó indiu go dtí lá
    Seán de Búrcach
    Baile na Cille, Co. Chiarraí