School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Bhí fear ann fadó, dairbh ainm dó "Taidg an Óir." Bhí lios in-aice a thighe - "Lios Caillighe," agus do chuala sé gur chuir duine áirithe muga óíg i bhfolach ann, agus gur chuir sé an t-ór sin i bhfad anúas fé an úrlár. Aon lá amháin, bhaineadh geith obhann as "Tadhg an Óir" agus do chuaidh sé ag tóchad na leasa. Ní raibh sé i bhfad ann nuair do fhuair sé an muga óír. Ach ní h-é sin deiread an sgéil. "Sprúnleóír" abh'eadh "Tadhgh an Óir." Ní raibh aon bannc ann an uair sin, agus do chuir sé an t-ór i bhfolach ar bharr faille áirde, agus bhí srúthán bheag ag rith in-aice na faille sin. Nuair tháinig an tuille do sgiobh sé an t-ór leis. Ansan bhí mí-ádh ar "Tadhgh," agus bhí sé ag lorg an t-ór ins gach áit, ach "mo léire" ní maith ann. Ach aon lá amháin nuair a bhí sé ag siubhal ag siubhal dó féín, ag ól a phíopa ar a shuaimhneas, cad a chonnaic sé idir dá chlich mhóir i lár an t-srutháin ach an muga óir. Nuair fuair sé an muga, bhí an t-ór go léir ann, agus "slán mar a innstear leath," fear saidhbhir abh eadh é ó shoin amhach. Bhí trí míle agus trí chéad "soibheirn Óir" aige.
    Ach ní chuir an t-ór an sprúinleóireacht as. Is amhlaidh a chruaid sé isteach ann, agus nuair a fuair sé bás, d'fág sé an airgead go léir in-a
    Síle Ní Chonchubhair
    Ceathrú na hUamhan, Co. Chiarraí