School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. IV.
    Chuaidh roinnt daoine o bhaile airithe i gco Ciarraidhe cun a chuid ime a dhíol i gCorcaig. Nuair a bhí a gcuid ime díolta acu agus iad ullamh cun filleadh abhaile bhailigheadar i dteannta a cheile i dtreó is go mbeidís in aoinfheacht le cheile ag teacht. Fuaireadar bosca beag agus cuireadar cipín isteach ann in aghaidh gach aon duine a bhí ann mar bhí a dhóithin ólta acu agus ní ró mhaith a bheidís ábalta ar a ceile a comhaireamh in aon t-slighe eile. Ghluaiseadar ortha leo agus nuair a bhíodar tamaill ó'n gcathair suigheadar síos cun iad féin a cómhaireamh. Thosnuigh duine acu ghá gcómhaireamh agus nuair a bhí criochnuighthe aige bhí aon cipín amháin aige agus gan aon duine in aghaidh an chipín san. D'fhág san fear in easnamh ortha. Lean an sgéal mar sin go dtángadar cómh fada le Cill Áirne. Do
    AT1287: Numskulls unable to Count their own Number
    Bríghid Ní Chonchobhair