School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Níl aon táilúir sa paróíste seo gur fiú trácht ortha acht duine amháin Diarmuid Ó Fáilbhe atá ina chómnuidhe i gCúl-na-Gort. Ní théígheann sé ó thig go tig acht tugann na daoine an t-éadhach chuige cun culaith a dheanamh. Ní bhíonn aon chulaith éadaig aige féín le díol sa tig.
    Bhí fíaghadóirí ins an paróíste seo fadó agus dheinidís éádach aluinn dos na daoine a thugadh a gcuid olna dóibh acht níl fíághadóír againn anois. Is amlaidh a geibthear éádach anúás ó mLarnán agus beagán de ó Muilinn Béal Átha 'na Máílis agus muilinn Rátha Mhóir.
    Bhí ochtmhar táílliúirí ins an bparóiste seo fadó agus bhí a dóthain le dheanamh acha. Bhí na fíághadóírí cun bréide a dheanamh agus bhí chuid maith muileann san áit acht níor bféídir leó culaith a dheanamh mar a deinear indiú é. Dheinidís cóta mor bréídé agus bríste go dtí an glún agus cnapaí air a bhí cómh geal le h-ór. Ní caitheann na daoine anois na h-éádhaighe seo in aon cor acht éadach bréagh ag deanamh aithris ar na Sasanaigh acht lean na táíllúirí na
    Eibhlín Ní Laoghaire
    Seamus Ó Conchubhair