School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. PÁIRCÍN CHONCHUBHAIR
    Tá an páirc sin taobh le mo thigh-se agus bhí fear darabh ainm Chonchubhair in a chomhnuidhe i mbóthán beag i lár na páirce sin.

FIACHLA CHAILLIGHE
    Is in ár gcontae féin atá an sliabh is aoirde in Éirinn ar a dtugtar Carrán Tuathail. Ag teacht amach as an sliabh sin tá faille ar líne. Tá siad le feischint ó mo thigh. Thughtar Fiachla Chaillighe ortha, mar bhí chailleach in a chomnuide sa gleann in aiche an t-sléibhe.

AN LEACHA
    Sin ainm a cuirtear ar páirc i bhfeirm Mícíl Uí Dhughbhaill i baile fhearann Ceathrí-na-hAbhann.

MAOILIS
    Sin áit atá dá míle ó mo thigh. Tugtar an t-ainm sin air mar tá sliabh mar liathróid ó's a chómhair amach, agus tá lios bheagh ins ngleann.

GORT-BHUIDHE
    Tugtar an t-ainm sin uirthi, mar ní chuirtéar aon rud ann fadó ach seagail breágh, aoibhinn, agus bhí an baile fearann go léir bhuidhe.

GEADACH
    Sin abha atá ag rith tré chuidh don bhaile fhearann féin. Tughadh an t-ainm sin uirthi, mar gach uair a mbíonn thuille ann, théigheann an abha tríd an áit go léir.

ABHA MHUILLINN
    Tá an abha sin ag rith cúpla throigh ó mo thigh. Tugtar an t-ainm sin uirthi mar bhí muilleann ar a bruacaibh fadó.

CARRÁIN TUATHAIL
    Tá an sliabh sin súidhthe dá míle ó mo thigh, agus tá sé ar an sliabh is aoirde in Éirinn. Tugtar an t-ainm sin
    Carhoonahone, Co. Kerry
    Eibhlín Ní Chobhthaigh