School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Leabhadh na Bó
    Tá Leabhadh na Bó suidhthe ar an dtaobh thíar de Lios a Phúcha. Fadó bhí bó ag taisteal na tíre go léir agus do codail sí go minich i Leabhadh na Bó, agus uirthi sin a tháinig ainim na h-áite. Thug sí bainne do gach dhuine a chrúidh í. Aon lá amhain tháinig bhean a bhí ina chomhnuide inaice na h-áite cun an bhó a chrúdh agus dubhairt sí go bhfaigheadh sí canna ná bhfeidir leis an mbuin a líonadh. Do thosnuigh sé á chrúdh isteach i críathar agus lean sí leis an obair go dtí go raibh sí snúghaithe aici. Nuair chúaidh an bhean abhaile dimhthigh an bhó as radharch agus ní fheaca aoinne ó'n lá san go dtí an lá indiu.

Ainm agus seóladh an té a thug an méid eólas thuas i nGaédilg dom:- Séamus Ó Concubhair, Ceathrú-na-hAbhann
    Carhoonahone, Co. Kerry
    Eibhlín Ní Laoghaire