School: An Cam (Camp), Tra Lí

An Com, Co. Chiarraí
Seán Ó Murchadha

an an mbreágaire."
    Shúighfadh na faillteacha chucha tá leis srl.
    Éanlaithe
    Bhíodh cuid de na héanlaithe beannuighthe agus cuid acu fé dhaoidheacht agus cuirtí 'na luighe orainn nár cheart a bheith a' marbhiughad ná a' lot a nead. Seo dáinín a d'fhoghlamuigheas ar scoil ó gharsúin a d'fhoglamuig ó na mhuintir féin sa bhaile é.
    "An té choill mo nead
    An té choill mo nead
    Nár feice sé bó na capall
    Roimis amach."
    Chreideamar go láidir go dtiocfad géag thinn nó galar éigin radhairce ar an té choillfeadh nead éin.
    Torcháil a éanlaithe
    Ní thaithnigheadh leis an muintir chríonna acht oiread buaichaillí bheith ag dul ag 'tórcháil' ar éanlaithe isdoidhche cé go ndeinidís é. Mar seo a dheineadh buachaillí Baile na nGall lóchrann. Ghabhdís buideál (pínt 's cnagaire) agus chuiridís bhraon uisge ann agus chuiridís ar theine é. Uaireanta chnagadh an buidéal dteorainn an uisce agus go minic ní dheineadh. Pé'n domhan é nuair a bhainidí an tóin as d'iompaighdí an an scrugal fé agus chuiridís coinneal 'na seasaimh sa scrugal agus thugadh an lóchrann solus dóibh chun na n-éan mbocht
    Seán Ó Murchadha
    Múinteoir