Scoil: An Cam (Camp), Tra Lí

Camp, Co. Kerry

1. Rudaí a chuala féin agus a thugas fé ndeara
    Séan Ó Murchadha: Na Garraidhthe, An Cam, Tráighlí
    Aois: 42 bliain
    Slighe Bheatha: Oide Scoile
    Rugadh agus tógadh mé féin i mBaile na nGall, i nIarthar Chorca Dhuibhne agus do mheasad gur mhaith an rud a bhreacadh síos roinnt de sna rudaí a chuala agus a thugas fé ndeara ins an áit fíor-Ghaedhealadh san 's mé ag éirighe suas. Nílim chun an eagar a chur ar na rudaí sin acht buailfead síos iad fé mar rithfid chugham.
    Ar an gceád dul síos bhí daoine i bhfad níos símplidhe an uair sin dá ghiorracht ó sóin é ná mar atáid anois. Do bhiódar i bhfad ní ba phiseogaidhe na mar atáid. Is maith is cuimhin liom nuair a bhiós ana óg gur trí bhagairt draoidheachta agur diamheachta agus mar sin a coingibhthe sinne ó áiteanna dáinséaracha agus ó bhioghail eile. (San Imeall: Draoidheacht agus diamhracht na bhfaill). Bhí failleacha árda lastuaidh den mbaile agus bhíos ana éileain againne ar bheith ag drapadóireacht agus ag cuardach 'na measg. Dheineadh seabhaire, crathóga liath (scald na scaoil, crows) cathogha cos ndearg (congha), spítíní (e ) agus feinleoga a neadacha n'a measg agus bhíodh ama álainn ag garsúin an bhaile na neadacha do bhaint amach. Bhíodh cipíní raice leis le fagháil i gcuid acu go mór mór san mBeannaigh agus i gCuas
    Seán Ó Murchadha
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)