Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    muca deirimíd Doc! doc! Nuair a bhímíd ag cur chearc nó turcaí ag gor, cuirimíd sgrath fé an bféir a bheadh in san ártach a cuirimíd í ag gor. Taréis naoi lá bheadh fhios agat dá mbeadh éan ins an uibh. Dá mbeadh gé nó laca ag gor beadh fhios agat go mbeadh éan innti taréis ocht lá. Siad so ainmeacha na ba:- Kerry, Bléíneann, Blaicé, Dearg, Báíní, Daingean agus Bradaí. Nuair a bheireann an bhó agus nuair a théígheann duine á crúdh, crúdhan sí an céád braon ar an dtalamh. Gainimh agus fionán is mó a cuireann na daoine mar easar fé's na ba agus na gamhna.

Siobhán Ní Murcadha
    Doire na Muice