Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Tá beirt táilliúir sa ceanntar seo. In a dtighthe féin a oibruigheann siad. Nuair a bítear cun culaith a dhéanamh, ceannuightear an t-éadach agus na rudaí a bhíonn ag baint leis agus tugtar don tailliúir iad cun an culaith do dheánamh. Fadó théigheadh na taílliúirí ó th ig go tig ag deánamh na culaithí. Len a lámha a dheinidís na culaithí fadó. Culaithí breíde a dheinidís an am san. Na mná féín a dheineadh an t-éadach. Cardáílidís an olann agus dheinidís roithléíthí de. Annsan sníomhidís é. Dheinidí é dealabhadh ar an bfalla. Cuiridís annsan é go dtí na fíghadóírí a bhí sa ceanntar cun é fhígh. Nuair a bhíódh sé fíghte, cuiridí go dtí muilean é cun é ramhrú, agus cun córú a cur air. Bhíodh Seán Ua Grifín thoir i gCeapach Taidg á ramrú. Deineadh é tabhairt abhaile annsan agus thagadh an táilliúir go dtí an tig
    Maitias Ua Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Chiarraí