Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus cuid eile aca i bpoll prátaí san páirc. Tá alán saghas prátaí ann:- Early epicures, White epicures, Arran Banner, Kerr's Pinks, Golden wonder, Arran chief,
    Irish queens, Irish white, agus Champions. Tá na Kerr's pinks agus na Golden wonders ana mhaith len ithe. Tá na hArran Banners ana mhaith cun fás. Fadó deintí stailc as na prátaí.
    Siobhán Ní Rócháin
    Lios na mBó mBán
  2. Sa mhí abráin is mó a cuirtear na prátaí. Mathair agus mo dhrithá a cuireann iad. Tairigeánn siad an t-aoileach amach ón cairn aoilig ar dtúis sa páirc. Annsan leathann siad é. Nuair a bhíonn sé leachta treabhann siad an talamh le ceácht agus seisearach. Fadó ní ceácht íarann a bhíodh aca ach ceácht adhmaid, ach ní raibh an céacht go leir déanta de iarann. Ráinn a bhíodh aca sara dtáinig na céáchtaí. Nuair a bhíonn na prátaí curtha ar feadh tamaill agus nuair a bhíónn na gasa ós ciónn na h-iomairí cuirtear an cré ortha. Taréis tamaill annsan spréann na daoine iad igcoinnibh an duibh. Aimsear bog fliuch a thugann an dubh ar na prátaí. Ainmneacha
    Siobhán Ní Mhurcadha
    Mícheál Ó Mhurcadha