Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Siad seo na h-ainmhidhthe atá againne in ár bhfeirm:- ba, capall agus asal, caoirigh, gabhair, cearca, lacain, géana, turcaithe. Tá deich gcinn de bhuaibh againn, siad so a n-ainmeacha; dearg, bléineann, sucaí óg, glasaí, maol, cúbaí, blaicí, báiní, buidhe beag, cully. Nuair a bhímíd ag glaodhach ar na cearca deirimíd "tiuc! tiuc!" Nuair a bhímíd ag glaodhach ar na lacain, deirimíd "sín! sín!" ar na gé, beadaighe! beadaighe!, ar na turcaithe, deirimíd "biadh! biadh!" agus ar na muca "Doc!Doc!" ar na gamhna deirimíd "suc! suc!". Nuair a bhímíd ag tomáint na ba deirimíd, "h-ush! h-ush!"; Nuair a bheithfeá ag crúdh bó, dá mbéadh sí crosta, déarfá geómais.
  2. Siad so na h ainmhidhthe in ár bhfeirm, ba caoirig, gabhair, capall, asal, cearca, lacain, turcaidhtge, géana agus muca. Tá focail fé leith do gach ceann aca cun glaodhach ortha, "hois! hois!" leis an bó nuair a bhímíd a tomáint. "Doc! Doc!
    Diarmuid Ó Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Chiarraí