Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Fadó do bhíodh bróga rinnce déanta de croiceann madra ag na daoine annso. Timcheall leath céad blian ó shoin ní raibh aon bróga ag na fearaibh go dtí go mbeadh siad fiche blian agus cuid aca ós a ciónn. Bhíodh na mná ag dul go dtí an aifreann gan aon bróga ortha. Nuair a bhíodh na mná ag pósadh sin é an uair a geibheadh siad an céad peire bróg. Do bhí fear ag teacht ón Dúineach go dtí an baile seo agus do bhain sé do a chuid bhróg ar an gcnoc. Do bhuail sé a órdóg igcoinnibh cloch agus do bhain sé spleanc do. "Buidheacas le Dia" ar seiseann "nách iad mó bróga a bhí orm mar do bheadh siad briste agus ní bheadh aon tairbhe go deo riamh ionta." An sórt bróga a caithidís, bróga croiceann caoire agus gabhair, na daoine féín a mhairbh na gabhair agus na caoire. Fadó do bhíodh bróga déanta de adhmaid anso. An sáil a bhí deántade
    Mícheál Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Chiarraí