Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Ní imbairille a deintí an tím fadó in-aon cor act i meidir. Déanamh cuigine a tugtaí ar an obair sin . Nuair a bhídthí cun ím a déanamh cuirtí an uachtar isteach sa mheidir ar dtúis. Do bhíodh loinithe ann cun an uachtar a bhuaile. Do bhídthí ag buaileadh an uachtar síos suas leis an loinithe go dtí go mbíodh an t-ím déanta. Nighidís an t-ím annsan agus chuiridís isteach i soitheach ar a tugtaí feircín é.
    Soitheach adhmaid a bheadh an meadar. Bhíodh sé caol na bhárr agus leathan 'na bhun. Do bhíodh clúdach air agus poll na lair cun an loinithe a chur síos tríd.
  2. Meadara is mó a bhí anso fadó cun cuigeann a dhéanamh. Bairille is mó atá anso anois. Bíonn an meadar crúinn, bíonn sé leathan ag a bhun agus bíonn sé ag caolúghadh suas air. Bíonn loinithe ag déanamh na cuiginne, maide fada agus piosa adhmaid crúinn ag bun an loinithe agus puill ar an adhmaid. Cuirtear
    Diarmuid Ua Graíne
    Gleann Seanchoirp, Co. Chiarraí