Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bróga adhmaid san áit seo fadó. Do bhíodar ag leasúghadh leathair sa Dainghean fadó. Do caithtí seithí ainimhighthe mar bróga tímcheall na gcos na h-áite seo.
    Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean do é.
  2. Ainimhighthe Neamh Shaoghalta
    Deirtear go raibh piast mór le feiscint i mBaile an Lochaig istig sa loc ann fadó. Aon lá amháin bhí a bhéal oscailte aice chun an baile do sloghad nuair a rug fear an corcán agus dúbhairt sé leis an piast ná chuirfead sé an corcán air a ceann acht go dtí luan. Sé an bhrígh a bhí leis an luan ná lá an luain. Níor tháinig sé riamh ó shoin agus ní fhéadfadh an piast aon rud a dhéanamh mar tá an corcán ar a cheann. Cídhtear uaireannta fós é agus deirtear leis go raibh capall uisge le feisgint i mBaile Móir fadó díreach amach ón mbaile sa bhfairrge