School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    bróga adhmaid san áit seo fadó. Do bhíodar ag leasúghadh leathair sa Dainghean fadó. Do caithtí seithí ainimhighthe mar bróga tímcheall na gcos na h-áite seo.
    Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean do é.
  2. Ainimhighthe Neamh Shaoghalta
    Deirtear go raibh piast mór le feiscint i mBaile an Lochaig istig sa loc ann fadó. Aon lá amháin bhí a bhéal oscailte aice chun an baile do sloghad nuair a rug fear an corcán agus dúbhairt sé leis an piast ná chuirfead sé an corcán air a ceann acht go dtí luan. Sé an bhrígh a bhí leis an luan ná lá an luain. Níor tháinig sé riamh ó shoin agus ní fhéadfadh an piast aon rud a dhéanamh mar tá an corcán ar a cheann. Cídhtear uaireannta fós é agus deirtear leis go raibh capall uisge le feisgint i mBaile Móir fadó díreach amach ón mbaile sa bhfairrge