Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an áit tímcheall a dó-dhéag a chlog. Chuir sí adhastar ar adharc an bheithidhig agus chuir chun bóthair abhaile. Shrois sí Baile an Rátha ar eadortha na mbó agus an beithídheach aici. Ó Bhailí Thaidhg do b'eadh í sara bpós sí i mBaile an Rátha. Tá Bailí Thaidhg 51ml. ó Bhaile na Rátha, sé sin go ndein Nóra 102 míle de bhóthar i dhá uair a chloig déag.
    Mícheál Ó Fiannachta Rinn bheag.
    Thóg Máire Ní Fhiannachta Rinn bheag dom é.
  2. Duine Cáileamhail
    Do bhí fear ina chómhnaidhe i mBaile Mhic an Daill fadó. Tá an áit seo tímcheall míle ón scoil. Tímcheall 60 bl. ó shoin bhí Dómhnall ó Gríbhthín ag tabhairt aire do caoire san áit. Lá bhí sé amuigh á fhéireacht agus do chonnaic sé fear agus é ag seimint gach saghas ceóil le sáil a bhróige. Nuair a tháinig
    Mícheál Ó Fiannachta
    An Rinn Bheag, Co. Chiarraí