Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis an dtobar. Tá cloch in áirde air an ndroichead agus tá cros geárrtha amach air. Nuair a thugann daoine an turas tosnuigheann siad ag an dtaobh clé den tobair agus deinid an córoinn. Annsan téidheann siad mór tímcheall an tobair naoí n-uaire agus iad ag paidireóireacht. Annsan téidheann siad air an dtaobh eile den dtobair agus deireann siad an coróinn airís. Sara dh'fágann siad an tobar ólann gach aoinne deoch den uisge. Cuireann gach aoinne rud éigin anáirde air an ndroichead. Cuireann cuid díbh leath-phingin ann nó cnaipe. Leigistí teinnis cinn ann agus teinnis droma don té a dheineann an turas.
    Máire Ní Gríbhthín,Baile Móir, Dainghean.
    Thug Máire bean Uí Gríbhthín, Baile Móir, Dainghean dom é.
  2. Lá le Stiophán.
    Tagann Lá le Stiophán ar an fichead séamnhadh lá do mhí na Nodhlaig. Air an lá san téigheann na garsúin agus na
    Máire Ní Gríbhthín
    An Baile Mór, Co. Chiarraí