Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. Ainimhighthe na Feirme
    Tá ba, capall, ponair, caoire, géanna, lachain, cearca, muca agus gamhna againn. Tá téadáin a deintear na ba do ceangal. Cuirtear luachair, tuighe, brúscar móna agus gainnimh mar easair fútha. Deintear crú nó peictúir beannuighthe do cróchadh i dtig na mbó chun go mbeadh an rath ar na ba. Siad so ainmneacha na mbó, Luacair, Iarlaithe, Bó na leath-aidhairce, an Druimfhionn, an bó mhaol, Bó Cléirigh, An Mháiréad, Rinn bhudihe, An bó bhuidhe, An bó dhearg, Báiní. Tig na mbó a tugtar ar an tig ina mbíonn na ba ceangailte. Staic a tugtar air an rud a bhíonn an téadán ceangailte dho. Ba ceart bó do crú ar thaobh na láimhe deise. Deirtear nách ceart bainne do dhortadh oidhche Bealtaine. Nuair a deantar bó
    Eóghan Ó Fiannachta
    An Baile Mór, Co. Chiarraí