Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. Duine Cáileamhail
    Do bhí bean dárb ainm Siobhán Ní Dúinnsléibhe ó Bhaile an tSléibhe. Is minic a thagadh droch tinnis-cinn uirthi. Ana siúbhalaidhe do b'eadh í. Fadó ní raibh aon capall ná cairt ann agus cuaidh sí go dtí Tobar na Molt cun an turas a thabhairt i dTráighlí. Ag siúbhal a cuaidh sí ann. Cuaidh sí ann roimh breicfeasta ar maidin agus bhí sí sa baile ar a seacht tráthnóna. B'sin t-ochtmhadh míle a bhí siúbhalta aici. Tháinig t-ionghnadh ar gach aoinne gur shiúbhluig sí an bhóthiar chómh tapaidh sin. Deirtear gur shiubhal sí seacht míle níos tapúla ná mar a shiúbhalóchadh aoinne eile. An bhliadhain ina dhiaidh sin cuaidh sí ann airís ag siúbhal agus ní tháinig aon tinneas cinn uirthi as san amach.
    Siobhán Ní Loinghsigh, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Bríghid Ní Chíiomháin , Baile an Góilín, Dainghean.di é.