Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. Seana-Ceárdanna.
    Ins an tsean aimsir dheineadh mórán daoine stalc iad fhéin. Do bhí bean i mBaile Móir dárb ainm Cáit Ní Ghearailt. Dheineadh sí mórán stailc. Tá sí ag maireachteannt fós acht ní dheineann sí in aon chor anois é. Geibheadh sí prátaí agus nígheadh sí iad. Bhrúghadh sí iad annsan nó go dtiocfadh an t-uisge go léir asta. Cuirfeadh sí an t-uisge san isteach in árús éigin agus chuirfeadh sí amach fén ngréin é ar feadh ceithre uair an cluig. Taréis an ama san bhíodh sé cómh cruadh agus a bheadh aon stalc. Ní bhíodh sé cómh bán leis an stalc athá á ndíol anios acht bhíodh sé cómh maith ins gach slíghe eile.
    Máire Ní Gríbhthín,Baile Móir, Dainghean.
    Thug Máire Bean Uí Gríbhthín, Baile Móir, Dainghean dhom é.