Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar ceann eile. Dúbhradar leis é chur isteach agus chuir. Nuair a thánadar abhaile dúbhradar nár aon náth leis é cur isteach.
    Séamus Ó Loinghsigh, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Muirís Ó Loinghsigh, Baile an Góilín, Dainghean, do é.
  2. Doineann
    Tímcheall deich mbliadhna fichead ó shoin bhí beirt garsúin ina cómhnuidhe i Sráid Eóghian sa Dainghean. 'Sé an ainm a bhí ortha ná Mícheál Ó Muircheartaig agus Seán Ó Conchúbhair. Aon lá amháin chuadar suas go dtí an "ngrove" ag triall ar caoire. Sin píosa talmhan atá thuas i mbarra an Dainghin. Chuaidh duine aca in aice an chlaidhe ó chioth bháistighe a tháinig. Tháinig splanncaca go h-obann. Bhí duine aca ag dul treasna an claidhe le súil le foithid ar an dtaobh eile. Ní raibh sé acht díreach anáirde ar an gclaidhe nuair a bhuail splannc é. Marbhuigheadh é. Theich an fear eile, le na n-anam. Tá cros san áit sin ó shoin.
    Thug Bríghid Ní Loinghsigh, Baile an Góilín, Dainghean, do é.
    1. próisis agus feiniméin