Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. Oidhche Shamhna
    Oidhche mhór spóirt ag gach aoinne iseadh oidhche Shamhna. Tagann sí ar an naomhadh lá fichead do Deire Fóghmhair. Bíonn suipéar mór i ngach aon tig an oidhche sin. Deintear císte móir i gcóir an tsuipéar. Cuirtear fáinne, ceirt, raol, cipín agus méaracán isteach ann. Nuair a bhíd ag ithe na bulóige is mó fonn cuardaig a bhíonn ortha ná fonn ithte. An té geibheann an fáinne sin é is túisge a phósfar. An té geobhaid an cipín sin é a cailltear agus an té a gheibheann an méaracán, beidh sé ‘na tháilliúr. Anois faigheann siad tobán uisge agus cuireann said úbhall isteach ann agus bíonn gach aoinne ag iarraidh an tubhall d’ fághail. Crochann siad ceann ar crocadh i lár an tíghe agus bíonn siad ag iarraidh breith air.
    Pádraig Ó Súilleabháin
    Seán Ó Súilleabháin