Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Sin é an céad lá do Bhealtaine. Tá mórán nósanna age’s na daoine mar gheall air an lá san. Tá sé do nós ag daoine altóirm beag a dheanamh agus bláthanna bainne bó bleacht a chur air. In áiteanna téigheann na leanbhaí ag priocadh bláthanna agus leathann siad iad ar thairsing an dorais agus air na fuinneóga. Cuirreann gach aoinne amac na b-a ar maidean cómh luath agus is féidir leó. Tá mórán piseóga mar geall air lá Bealtaine. Deirtear go mbeadh an a chuid ime ag éinne a bhaineadh an barra do thobar an lá san. Téigheann daoine eile amach air maidean agus crúdhann siad ba duine eile. Deirtear leis nách ceart do dhaoine óga a bheith amuigh an oidhche roimh lá Bealtaine.
    Máire Ní Ghríbhthín
    An Baile Mór, Co. Chiarraí