Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé abhaile do thriall sé féin é agus do bhí sé ábalta ar é do dhéanamh gan aon duagh. Do bhailig na daoine go léir isteach ag éisteacht leis an gceól bhinn. Tímcheall a dó-dhéag a chlog san oidhche do labhair an duine lasmuigh don bhfuinneóig agus dúbhairt sé leis stad. Dubhairt Dómhnall ná stadfadh sé go deó. "Mara stadfair" ars' an guth "díolfair as" acht ní stadfadh Dómhnall. Tímcheall a trí a clog an oidhche sin nuair a bhí sé ina chodhladh do chualaidh sé an guth á rádh "Eirig a Dhómhnaill, tá an bhó bhuidhe agus an laogh ina luighe i gCaol Chúilín na Leath. Do eirig sé ar an nóimint sin agus chuaidh sé amach. D'Fiarradar air an stadfadh sé. Dúbhairt sé ná déanfadh agus ná stadfadh sé go deó. Do bhí gan aon bhéic aige amuigh agus do rith a bhean amach chuige. Do thairring sí isteach é agus thosnuigh sé ag seimint airís. D'féadfadh sé rinnce anáirde ar mhaide agus seimint le sáil
    Mícheál Ó Fiannachta
    An Rinn Bheag, Co. Chiarraí