Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    eile agus do thánghadar isteach slan. Deirtear gur bé sin an fear chéadna a bhí ann a chonnaic an bhean tíghe é agus gur theastuig uaidh Seán do bhreith leis mar go raibh éad ortha toisg é bheith 'na shnámhaighe chómh maith san.
    Seán Ó Gribhtín, Muilleann-na-Glíomaig
  2. Do bhí fear darbh ainm Seóirse Goodman ina chómhnaidhe i mBaile Mór timcheall 80 bl. ó shoin. Do bé an fear a bfearr ins na trí paróisdí é chun gach aon rud do dhéanamh. Do dhein sé féin bád. Téidheadh sé amach sa chuan gach aon lá. Do thógadh sé an bád le neart a ghéag ón bhfairrge agus do chuireadh sé anáirde ar an staírse é. Annsan chuirfeadh sé ar a dhrom ar an bhfairrge arís é agus théidheach sé chun fairrge. Do léimfeadh sé 40 troig i léim coirp. Do chaitheadh
    Máire Ní Fhiannachta
    An Baile Mór, Co. Chiarraí