Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Do bhí morán manaig thiar i Séipéilín Ghallurais fadó agus do thagad bíadh ó Neam chúcha gach lá. Do thárla go dtáinig maidean fuar fliuch agus tar-éis eirighe dos na manaig chuaid duine aco go dtí béal an doruis agus dúbhairt sé "Nách fliuch an mhaidean í" agus ní dúbhairt sé buidheachas le Dia i naon chor.
    Níor tháinig aon bhíad ó Neam go dtí an Manach san an lá san agus chuaid sé amach sa gharraidhe a bhí mor-thímhcheall air an séipéilín agus thosnuig sé ag paidreóireacht chun Dé. Fé cheann tamaill chualaig sé an guth ag rádh leis dul sios i lár srúil Ghallurais agus dul isteach i lár an uisce agus fanacht ann nú go bfásadh Biolar tri mhaide. (Biolar iseadh saghas bláth a fhásann san uisce)
    Do chuaid an manach síos go dtí an srúil agus aon oidhche amháin agus é istig i
    AT0756A: The Self‑righteous Hermit