School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. Bhí lanamnú bhoct ann fadó agus ní raibh aca acht aon mhach amháin nuair a fuair a mháthair bás. Ní fada go raibh leas-mháthair ar an ngarsún. I gceann thamaill a ana éadh ag an leas mháthair leis an ngarsún agus ní raibh fhíos ag an leas-mháthair cadh a dheanfadh sí cun go cuirfadh sí cún bhais an garsún.
    Aon lá amháin cuaidh sí go dtí fear a bhí ag leigheadh aoíl. Bhí an fear tamall ón áith agus dhúbhairt sí léis an bfear ná fheadhar sí cadh a dhéanfadh sí cún an garsún chuir cun bhais.
    Dúbhairt an fear léi é chuir lé rúdh eigín cuighe féin agus nuair a tiocfadh an garsún go bheirfadh sé ar agus go gcathfadh sé é isteach lé cois an aoíl agus go leigfí é. Bhí sán go mhaith agus ní raibh go h-olc. Bhí an leas-mháthair ana sasta mar cheap sí go caitfadh an fhear istheach lé cois an aoíl é. I gceann cúpla chuir an leas-mháthair an garsún go dtí an fear agus thug sí
    Míchéal O Seághdha
    Baile na nGall, Co. Chiarraí