Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí lánamhú bhocht i mBaile an Ghóilín fadó in aimsir na dtiarnaighe talmhan agus ní raibh sa tSaoghal ac ach [aon] mhac amháin. Bhíod an fear ag obair ag an dtiarna talmhan agus págh maith aige agus bhíodar go maith trí na chéile. I gcionn tamaill caileadh an fear agus chuaidh an mac ag lorg na hoibre ach ní bhfhaghadh sé é mar bhí sé ro óg agus annsan ní raibh aonídh aige féin ná a mhaithir lé nitthe.
    Bhí dhá cheann deag de bheithíg ag an dtiarna talmhan istig i gcom i lochaig ar fearach agus bhíodh an mac ag iarraidh dul agus cúpla ceann do beárr a[?] a thabhairt leis agus a dhíol chun go mbeadh rud éigin aige féin agus a mháthair lé nitthe. Ach ní leicfeadh a mháthair leis. Ar deire thiar tall dimhthig an mac i rith[?] na hoidhche agus ní dhein sé stad ná staonadh d'ua[?] ná do thamall nú go mbain sé amhach cam i lochan[?]
      1. daoine
    Gearóid O Cinnéide