Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bí Rí ann fadó agus bhí sé na chómhnaidhe cois na fairrge. Aon lá amháin chuaidh sé féin agus a thriúr mach síos go dtí an dtráig. Ní fada a bhíodar ann nuair a dúbhairt an Rí le na triúr mach go raghadh sé féin a choladh agus fannacht dhá fhaire agus gan é a dhúiseacht nú go ndiúsócadh sé féin.
    Do thuit an Rí dhá coladh agus ní fada a bhí sé na coladh nuair a chonnaich an triúr mach an bhádh chucha isteach. Níor mhaith leo a nathair a dúiseacht toisch go ndúbhairt sé leo gan é dhúiseacht. Tháinig an bhádh isteach an an dtráig agus táinig fear amach aiste agus do siubhal sé suas go dtí an Rí. Nuair a chonnaich sé an Rí na coladh do bhuail sé lé buile sa phus é agus bhain sé trí cínn d'fhiacala as. Do bailig sé cuige na trí chínn do fiachala agus léim sé isteach na bhádh agus thug sé bhárr a choise dí agus chuir sé seacht chéadh
    AT0301: The Three Stolen Princesses
    AT0551: The Sons on a Quest for a Wonderful Remedy for their Father