Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a tháinic siad go dtí an fhairrge chuaidh an fathach amach sa bhfairrge agus d'imthigh sé leis sa bhfairrge go dtáinic siad go tír eigin eile
    Siubhail siad píosa de'n tír ach casadh Rí na tíre sin ortha agus dhíbir sé iad ama(ch?) as. Tháinic siad go dtí an fhairrge; chuaidh thar an bhfairrge thar cnuich is tar gleannta nó go dtáinic siad go dtí an áit as ar fhága sad ar dtús.
    Bhí Fionn agus an chuid eile de na Fianna ann ah fannact leo. Bhí na (fi) Fianna greamuigthe de'n capall igcomhnaidhe. Thosaigh Fionn agus an chuid eile de na Fianna abhí fanta ag cainnt le chéile agus nuair a bhreathnuigh siad na ndhiad ar an bhfathach agus ar an gcuid eile de na Fianna bhí siad imthighthe as amharc go deo aríst.
    Brighid Ní Chonaire
    An tOileán Mór, Co. na Gaillimhe