Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Tagann an Nodlag ar an cúigeadh lá fichead de mhí na Samhna cuile bhliadhain. Aimsir an-bheannuighthe iseadh an Nodlaig agus bíonn an-fháilte ag na daoine roimpe. Bionn go leor féastaí agus nósanna ag na daoine ar feadh na Nodlaig. Seo cuid aca. Feisteann na daoine na tighthe go deas le oigheann agus cuileann agus lasann siad coinneal Nodlaig a chuile fuinneoig ar an teach.
    Fágtar na dóirse osgailte ag cur fáilte roimh an Maighdean Muire dhá mbeadh sí ag dul thart mar deirtear go mbíonn sí ag dul thart agus Iosa dhá iomchur aice cuile oidhche Nodlaig ó rugadh Íosa. Cuireann na daoine teine mór síos in onóir don oidhche bheannuighthe agus bíonn féastaí ag na daoine freisin.
    Brighid Ní Conaire
    Máire Ní Liodáin