Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear agus bhean ann uair agus bhí an fear an dona agus sil an bhean go raibh sé cáillre. THáínic féar déirce ag an teach. Bhí bhean an tighe ag dul amach af iarraid cuid de na comharsan agus dubhairt sí leis an bhfear deirce aire a thabhairt do'n teach go dtagdadh sí féin. Nuair fuair sé imthighthe í cuaid sé ag cuarta an tighe agus fuair sé buidéal uise beatha. D'ól sé cinde dhe. Is gearr gur airig sé rud ag corruige sa seomra agus d'iarr fear an tige deoch. Thug an fear deirce deoch dhó agus dubhairt sé go ndeacha an bhean amach ag iarraidh na gimhuran. D'Fiarfruigh fear an tighe cé chuaidh sí iarraidh. Dubhairt sé go b'é an gabha. Ruig fear an tighe ar inaide "nuair a thiocfas sé
    AT1350: The Loving Wife
    Pádhraic Ó hAllmhuráin