Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darbh 'ainm Tomás Ó Máille 'na chomhnuidhe in Úraid i gConamara uair amháin. Do bhíodh sé ag brionglóidígh chuile oidhche go raibh ciste óir i bhfolach ag droichead Luimnigh agus dubhairt sé go raibh a bhrionglóidígh ceart agus d'imthigh sé leis agus ní raibh a fhios aige cé'n áit a raibh sé ag dul ach é ag cur tuairisge le chuile dhuine, cé an áit na raibh sé. Sa deireadh táinig sé go dtí áit 'na raibh sean-greásuidhe agus d'innis sé a sgéal dó agus annsin d'innis an greásuidhe dó-san faoi na bhriónglóidigh féin. Dubhairt sé go raibh sé féin ag brionglóidíg chuile oidhche ar feadh dá bhliadhain go raibh ciste óir i bhfholach faoi (crean) chrain sgeiche a bhí ag doras tighe Thomáis Uí Mhaille i Úraid.
    AT1645: The Treasure at Home
    Áine Ní Mhaithnín