Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Fághann tú báisín uisge agus pighinn a chaitheamh síos ann agus annsin do dhá láimh a ceangail taobh thiar dhíot. Annsin a dhul ar do dhá ghlúin agus a bheith ag cur do chloigeann sios sá mhbáisín agus dá dtiúbgarfá an phighinn aníos as le t'fhiacla badh leat an phighinn ach corr duine atá indon é a dhéanamh anois. Bhí chuile duine indon é a dhéanamh fadó ach bhí na daoine láidir. Déanann gach duine na cleasanna seo oidhche Shamhna.
  2. Fághann duine ubhall agus cuireann sé poll i na lár agus fághann sé píosa de srangán a chrochann as na rataí é. Annsin fághann duine grum ar dhá láimh duine eile agus bhíonn an t-uball crochts as na rataí. Da mb'fhéidir
    Áine Ní Mháithnín
    Máire Ní Chatháin