School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

1. Bhí fear agus bean ann fadó agus sé an t-ainm do bhí orra Donnóg is Domhnall. Aon oidhche amháin chuaidh siad amach agus mharbhuigh siad muc agus dubhairt Domhnall le Donnóg an muc a bhruit le cabáiste. Láir na bháireach nuair do tháínig an lá chuaidh Donnóg agus ghearr sí an mhuc agus do cuaid sí amach sa ngarraidhe agus leag sí píosa feola ar chuile das cabáiste dá raibh sa ngarraidhe agus tháinig na gadhair agus d'ith siad an feoil. Nuair do tháinig Domhnall g'fhiarfuigh sé de Donnóg cé raibh an fheoil agus dubhairt sise gur leag sí ar 'cuile dhas píosa dhé sa ngarraidhe. Bhí sé ag dul ag déanamh eáca agus chonnaic sí péist sa bplúr agus sguab an ghaoth léithe an plúr mar bhí sé éadtrom. Nuair a tháinig
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1653: The Robbers under the Tree