School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. O'n mbliadhain 1846 go dtí 1848 bhí an gorta mór ann. Tháinig an dubhachán ar na fataí agus lobhadar ins an talamh. Fuair go leor de na daoine bás leis an ocras agus chuaidh chuid eile go Meirioca. Gheibheadh na daoine bás ag dul ar an Aifreann agus ins na páirceanna agus chuireadh siad iad gan bráithlín gan aon rud. Tá go leor díobh curtha ag Altóirín agus i ngarraidhe Riobárd Welba. Bhiodh tighthe anbhruithe ag na Prodastúnaigh agus thiubhradh siad anbhruith d'aon Caitiliceach a d'iompóchadh na Protastúnach acht níor iompuigh mórán diobh.
    Bhíodh ar an daoine neanntóga agus leite mine - choirce a ithe leis an t-ocras a bhaint díobh. Bhí cailiín darbh ainm Máire Ní Eidhin ag obair do bhean uasal i gCillola agus lá amháin tháinig fear bocht go dtí an doras agus thug an cailín dhá phláta leite dhó. Nuair a chuaidh sí amach arís fuair sí an
    1. am
    Máire Bhreathnach