School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (continued from previous page)
    siad "tá sé seo te bruithte." "Ó" a deir sise "tosuigh air agus beidh sé ag fuarú (?) leis." Bhí siad ag dul timcheall air go raibh sé ithte aca. Anois, arsan "Cailleach gabhaidh amach agus déanaidh an cleas céadhna leis an gcoill agus rinneadar amhlaidh, agus ba ghearr a bhí siad leis. La eile bhí fear aicí ag baint fhéir agus ní raibh aige acht speal dona 'gus bhí air faobar a chur air go minic agus séard a deireadh sé í gcomhnuidhe tar éis an faobhar a chur air. "Sé faobhar, faobhar a bhaineas féar." Chuala an chaillech é sin, agus séard a dubhairt sí "Ní faobhar faobhar a bhaineas féar acht fear maith láidir agus speal maith géar.
  2. Bhíodh bean ag dul timcheall na tíre fadó, agus sé an t-ainm a tugtaí uirthí an "Cailleach Bhéara." Sé an chaoi a dtiocfadh sí timcheall ag marcuigheacht ar chapall. Bhí capall mór, breagh láídir aicí. Bhí faitchíos ar chuid de na daoine
    Bríghid Bhreathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway