School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (continued from previous page)
    thainic sí cómh fada leis an uaig i gCilola, seas sí agus fuair sí bás leis an ocras agus leis an tuirse agus sé an t-ainm a bhí uirthí Máire Ní Chadhain, Sruadh, Uachtar Árd, Co na Gaillimhe. Tháinic na fír agus d'oscail síad an uaigh agus nuair a bhí sé sin déanta aca bhí sí an tram agus níor fhead síád i a iomchur agus bhí síad ag fanacht le cabhair agus thuit sí isteach i fhéin agus dhún na fir an uaigh agus chuaidh síad abhaile. Tá féar eile curtha i ngarraidh m'athair Maitis Ó Maoldhomhnuigh, Cnoch a' Bhrocháin, Uachtar Árd Co na Gaillimhe dar b'ainm Seamhas Ó Murchudha ó Cnoch a' Bhrocháin, Uachtar Árd a b'as é leis an ocras a fuair sé bás agus tá cloch ós a chionn, cloch mhór é.
    Tá tighthe anbhruithe ann fós agus tá ceann in's an Ros, Roscathail Uachtar Árd Co na Gaillimhe. Tiubhradh síad anbhruith dhuit má n-iompuightheá í do Phrotasthunach.
    Eibhlin Ní Mhaoldhomhnuigh, Cnoch a Bhrocháin
    Eibhlín Ní Mhaoldhomhnuigh