School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. Ins an Dún is eadh atá comhnuidhe ormsa. Tá sé í bparóiste Cill Ainbhthean agus í mbarúntacht Mágh Cullín. Tá go leor áiteacha staireamhail insan gceanntar seo, cuir í gcás mo bhaile féin, Dún. Sé an fáth a tugadh an t-ainm sin air mar bhí teach mor déanta ann fadó ar a dtugtaoí an "Doon Lode" agus bhí fear uasal in a comhnuidhe ann dárbh ainm Níclás Máirtín agus bhí sé in gaol do Mháirtíní an Rosa. Tá fothracha an teach sin le feiceál ann fos. Fadó bhí timcheall is cúig teach déag is ficheadh ann, ach anois níl ann ach dhá theach is dhichead. D'imtigh an chuid is mó do na daoine go Merioca beagnach ach d'fan duine amháin ins gach teach in einfeacht le n-athir is a mháthair.
    Tighthe ceann tuighe is mó atá ann. Níl ach trí theach ann ar a bhfuil ceann slinne ortha. Se Céadach (Keady) an t-ainm is coitcianta a bhí ann fadó. Ta go
    Doon, Co. Galway
    Máire Ní Uigínn