An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

1. Rí Cat na Páirce.
    I bhfad ó shoin bhí fear ag teacht abhaile ar a chapall oidhche amháin. Ar a bhealach b'éigin dó dul trí choill mhóir. Núair a bhí sé istigh i lár na coille bhí an oidhche an-dhor[cha.] Léim cat mór amach roimhe agus thug sé fogha faoí a mhuinéal. Choinni[g]h an fear an cat amach uaidh lé lasg a bhí in a láimh aige. Lasg sé é agus lasg sé é go raibh an cat mín marbh ag a chosaibh. Sul ar imthigh an dé deire as, labhair an cat agus arsa sé "Núair ghabhfas tú abhaile innis de leaidín na luaith[e] gur mharbhuigh tú Rí Cat na Pairce." Núair a shroich an fear a bhaile d'innis sé an sgéal dá chlann. Bh[í] cat beag súarach ina shuidhe cois na teine agus núair a chúala sé an sgéal léim sé in áirde a[r] an bhfear agus rug sé greim sgórnaigh air. Tharraing sé amach píobán an fhir agus amach leis a[n] doras. Ní fhacas é ó shoin amach.
    Bean Uí Bhreanaigh
    An Lios, Co. na Gaillimhe