Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sí ag glaodhach ar Oiread Ceann Mordóig. "Tá mé anseo" a bhíodh Oiread Ceann Mordóig a rádh agus é istigh i mbolg na bó. Tráthnóna séard bhíodh Oiread Ceann Mordóig a rádh "siubhal abhaile". Nuair a tháinig Oiread Ceann Mordóig agus an bhó abhaile marbhuigheadh an bhó. Cuireadh Oiread Ceann Mordóig le cuid den fheoil go dtí a mháthair mhór. Nuair a bhí sé ag dul go dtí a mháthair mhór tháinig múir báistigh. Séard a rinne Oiread Ceann Mordóig dul isteach i gcuid den fheoil. Ní raibh sé i bhfad ansin go dtáinig ceannuidhe mála. Chuaigh an ceannaí ag tabhairt leis cuid den fheoil nuair a chonaic Oiread Ceann Mordóig é. Rith sé amach, rith an ceannuidhe ansin agus d'fhág sé an mála ag Oiread Ceann Mordóig.
    AT0700: Tom Thumb
    Siobhán Ní Confhaole