Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí ceannaí mála ann fadó agus bhí sé pósta. Lá amháin bhí sé ag siubhal agus chonaic sé an rí agus a chuid capall ag rith rása. D'fhiafruigh an rí an bhfaca sé aon chapall fós chomh maith leis na caiple sin. Dubhairt an ceannaí go bhfaca agus go raibh bean aige féin a bhí níos fearr ná aon capla aca ansin. Dubhairt an rí go gcaithfeadh sé í a thabhairt i láthair agus go raibh duais mhór le fágháil aice dá mbeadh an geal aice. D'imthigh an ceannaí leis agus d'inis sé dá bhean é. Dubhairt an bhean go raibh sí ceapaidh mac mbeadh sí indhon. Chuaidh sí ansin go dtí an rí. Chuir sé an chéad míle fáilte roimpi agus leag sé pláta óir le haghaidh an céad duine a mbeadh isteach. Thosuigh siad ag rith an bhean agus na caiple. Nuair a bhí píosa rite aici rug sí mach rug sí ar an mach agus cheangail sí an na cóta é agus rith sí arís.
    Siobhán Ní Confhaoile
    Padraic Ó Confhaoile