Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó agus sé an t-ainm a bhí uirthi Peigí. Ní raibh sí pósta ach bhí sí i ngrádh le triúr fear. Táilliúr figheadóir agus feilméir talamhaidhe. Chuile Dhomhnach tar éis an Aifrinn tagadh an triúr ag breathnughadh ar Pheigí. Bhíodh sí meadtha aca agus réidhtuighadadh bídh dóibh.
    Lá amhain bhí Peigí istigh agus dubhairt sí go bhfeicfeadh cé'n sórt daoine a bhí ins na fir agus cé'n sórt teach a bhí acu. Chuir sí uirthi an t-eadach is giobalaighe a bhí aici agus leig sí uithi gur tinncéir a bhí innti.
    Chuaidh sí go dtí teach an táilliúra agus d'iarr sí greim le n-ithe. "Dheamhan greim sa teach agam go dtiocfaidh mo mháthair ón siopa, tabhair dom cuid den na píosaí go gcuirfeadh mé ar mo chuid éadaigh iad a deir Peigí leis an táilliúr agus thug. Annsan tháinic sí go dtí teach an fhigheadóra agus d'iarr sí greim le n-ithe. "Níl aon ghreim agam go dtiocfaidh mjo mháthair ón siopa" tabhair dom cuid de na fuagaibh le mo chuid éadaigh a fhuagháil. Thug sé sin di. Chuaidh sí go dtí teach an talmhaidhe agus d'iarr sí greim le n-ithe.
    Bhí máthair an talmhaidhe ag gearradh sgiolán i gcor eile den teach agus dubhairt sí le Peigí fanacht n-éiridhe leithí féin. Fanfaidh a deir Peigí. Nuair a tháinic am dinnéir fuair Peigí plata maith gabáiste agus feola. D'imthigh Peigí tráthnóna De Satharn agus tar éis ama Aifrinn Dé Domhnaigh tháinic an figheadóir an tailliúr agus an talmhaidhe. Réidhthigh Peigí dinnéir dóibh. Chuir sí
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Máire Ních Bhríain