School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

sí an tairgead agus ní fachthas ariamh in a dhiaidh sin.
    Ba gnáthach le Tomás O Tnúthail taibhse a feicheál ag tobar Thomáis cuile oidhche, agus nuair a chonnaich sé chomh minic an taibse ní ndearna sé ionghantas ar bith dhó. An oidhche seo dubhairt buachaill báire as Seancill go gcuirfeadh sé faitcíos ar Tomás ach chuaidh sé abhaile agus fuair sé brai'lín geal sa leabaidh. Chuaidh sé roimh Tomás Ó Tnúthail ar an mbóthar agus nuair a connaic Tomás é níor tainig faitcíos ar bith air ach dúbhairt sé leis an fear a raibh an braitlín ar "Siltheá go bhfuil beirt agaibh ann anocht, agus nuair a connaich an fear eile Tomás thuith sé a neirifeann le an faithchíos a tháinig air.