School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

1. Siad na Gaibhne atá ins an áit seo, Triúr clann Uí Tnúthail. Caithfidh go mba dream amháin iad uair. 'Sé an páighí atá díobhta, punt ó chuile dhuine agus an t-iarainn a cheannacht agus na tairnghí. Déanann siad chuile sort oibre agus deisiú iarainn ar an bpunt. Ba é an paighí a bhí do na gaibhne fadó ceann mart ar bith a marbóchadh duine a tahbhairt díobhta.
    Ba iad na gaibhne a bhíodh ag tarraingt na fiachla fadó agus deirtear go bhfuil draoidheacht faoi leith ag na gaibhne, ins an áit a mbíonn an t-uisge leis na h-iarainn dearga a fhuarú agus dá mbeadh duine a tógail uisge as agus an gaoth ar'ú buailfidhe tinn an duine sin ar a' bpoinnte.
    Sé an fáth go bhfuil an draoideacht sin ag an gabha. Nuair a bhí Ár dTighearna le céasadh d'iarr an lúdhach ar an gabha na tairnighe a deanamh ach ní déanfadh. Thug ar dTighearna saoghal maith do'n gabha agus chuir sé an tinncéar
    Pádhraig O Coinceanainn
    Tomás Ó Tnutáil