School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

1. Siad na tighearnaí tálmhan a bhí san áit seo ná : An Bhlácach, Alcorn agus bean Uí Riain agus na ffrenchs.
    Bhí talamh Eanach Cuain ag an Bláchach, bhí talamh Anach agus Kilroe: Talamh Mása agus Tóinamhasa ag Bean Uí Riain agus thart ar Roinn na h-Áirne agus na Ffrenchs.
    Nuair a bhí an Dáibhéideach ag dul thart táinig se go Cnoc Gaibhín i gCorrand[?] agus bhí cruinniú mór ann. Tháinig daoine as gach áird ann agus tháinig sgata fear adhtuaidh ó Muigeo ag máirseail agus picí bréige agus buidhean ceol acu. Bhí an chuid is mó de na daoine sa gcuid thoir den Paróiste le h-aghaidh an Daibhéideach agus an cuid is mo san iarthar le h-aghaidh na Tigearnaí Talmhan
    Pádhraig Ó Coincheanainn
    Micheál Ó Coincheanainn
    Male
  2. Bhí Cairín ar na bailtí roimh teacht an bhlácac acht nuair a tháinig seisean chuir sé na daoine amach as na tighthe agus níl ag seasamh anois ach dhó theach agus sórt sgiobál ata i gceann anois acht ba leis na Fatharthaigh é uair. Sé an dteach an teach eile ata ann . Cuireadh go leor