Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Feach aniar é ar rídh an linn. Seán Bhradan agus a chois tinn dha chois mhóra ag bun a thóine agus dhá súile ag teacht amach in a cheann ? (lom a ládaigh = (frog)

Céard a dhéanfadh níos mo torn ag geata na mhuch ? (Dá mhuich)
    Bhí sionnach, gé agus punann ag fear agus b'éigin leis an abhainn a threasnadh ach ní fheadfha se ach rud amhain a thabhairt leis gach bobhta. Ní fheadhfhad sé an gé agus an punann a fhagáil le chéile mar d'iosfhadh an gé an punann agus ní fhéadfhad sé an gé agus an sionnach a fhágail le chéile mar d'iosfhadh an sionnach an gé cén caoi ar threasnaidh se é. (Ar dtús thug sé an gé leis [?] agus núair a bhí an gé trasna thug sé an punann leis treasna agus thug sé an gé ar ais leis. Annsin thug sé an sionnach treasna agus annsin an gé.)
    Feach sa gclúaidh é agus céad súilí air ?. (Anbhruith)
    Bhí an t-athair an mháthair agus an bheirt mhach ag dhul treasna abhainn agus ní raibh ach aon bád