Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Dhéanadh siad arás min-buidhe agus dhéanadh siad cácaí as fataí agus bocstigh as fataí fado acht sé an t-arán is coitianta anois ná an caisgín agus déantar é as plúr agus an an caisgín measchta le chéile.
    Fadó bhíodh bróinte (grind-stone) acu leis an cruithneacht a mheilt agus ta tuairim is fiche bró le fagháil san áit seo fos acht meiltear é sa muileann agus ní oibrithear áon bró anois cor ar bith.
    Cuireadh siad cros ar an gcáca sa gcaoi na sguabfadh na sideoga leo é.
    Sgeal faoi'n té
    Nuair a tháinig an té amach ar dtús ní raibh fhios ag aoinne an caoi le é a dhéanamh agus san am bhí buachaill óg ag obair do sean-bhean agus thaithnigh an té leis agus mar sin ceannóchadh an sean bhean té dó agus chuireadh sí ceathrú punt té ann gac uair
    1. táirgí
    Pádhraig Ó Coincheanainn