Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Níor cuir seisean morán as na tighthe. Thug na daoine é siar cuig an céibh uair agus iad ag bagairt an bás air nuair nach sínigheadh se an talamh daobhta acht nuair a tháinig siad go dtí an relig ní raibh siad indon é a thógáil anuas on gcárr léis an greim aige ar an gcárr agus bhí ortha é a leigint abhaile arís. Bhí sí níos mó ná trí scór bliain ag an am.
    Pádhraig Ó Coincheanainn
    Micheál Ó Coincheanainn
    Fireann
  2. Níor cuir sise mórán amach as na tighthe ach an oiread. Bhíodh gardaí aici ar Aifreann ar fhaitcíos go marbhóchadh na daoine í. Tá an-gráin aici ar na Gaedhil agus agus sé briseadh a croidhe ná a cuid talamh dá roinnt anois.